ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Βασική συνταγή για βάφλες

Υλικά Συνταγής:

  • 1 ¼ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 μπαστούνι (125 γραμ.) βούτυρο
  • 2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1½ κ.γλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κοφτή κ.σ. μαγιά στιγμής
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας 

Εκτέλεση

 

Για να φτιάξουμε τις πιο τραγανές βάφλες, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη χυλό για τέλειες σπιτικές βάφλες.

Βάζουμε το γάλα με τα κομμάτια βουτύρου σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση. Σε χαμηλή φωτιά αφηνουμε να λιώσει τελειως το βούτυρο ανακατεύοντας που και που. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο στερεό και ανακατεύουμε να σχηματιστεί χυλός. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια. Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 νύχτα.

Ρίχνουμε το μίγμα στην πυρωμένη βαφλιέρα. Αφού ψηθεί, την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφού ψηθούν όλες οι βάφλες, αφαιρούμε την πετσέτα για να γίνουν τραγανές.

Μυστικά για σπιτικές βάφλες, τραγανές και αφράτες

•Όλα τα υλικά για τις σπιτικές βάφλες πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

•Για να γίνουν τραγανές απέξω οι βάφλες και αφράτες μέσα, πρέπει να ξεκουράζετε το χυλό της βάφλας για μία νύχτα στο ψυγείο σας. Έτσι γίνεται λείος και αφράτος

•Για πολύ τραγανές σπιτικές βάφλες, ρίχνεις το λείο παγωμένο χυλό πάνω στην καυτή βαφλιέρα. Αμέσως απέξω γίνεται τραγανή και μέσα αφράτη και λαχταριστή.

•Μην ανακατεύεις πολύ ώρα το αλεύρι μέσα στον χυλό της βάφλας, γιατί αντί να γίνουν αφράτες βάφλες θα γίνουν στο τέλος λαστιχωτές

•Καλό είναι να έχεις κοσκινίσει καλά τα στερεά υλικά ιδιαίτερα το αλεύρι ώστε να διαλυθεί γρήγορα το αλεύρι μέσα στα υγρά υλικά και να μην χρειάζεται να ανακατεύεις για πολλή ώρα

•Αμέσως μόλις τις βγάζεις από την βαφλιέρα πρέπει να τις βάζεις επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περιττό βούτυρο. Έτσι θα παραμείνουν τραγανές μέχρι την τελευταία μπουκιά ακόμα και όταν κρυώσουν.

Συνδυάστε τις βάφλες σας με απολαυστικά παγωτά και περιχύστε τες με τη  φανταστική σάλτσα αλατισμένη καραμέλα που έχω από κάτω και θα παραμιλήσετε

https://www.argiro.gr/recipe/basiki-syntagi-waffles/


Ατομικές μηλόπιτες



Υλικά Συνταγής

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 4 μέτρια μήλα
  • 1/2 πακέτο (125 γραμ.) μπισκότα digestive
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ ακατέργαστη ζάχαρη


Για τις ατομικές μηλόπιτες, καθαρίζουμε πρώτα τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Παράλληλα, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με την κανέλα. 


Θα χρειαστούμε 4 φορμάκια μιας χρήσεως ή 4 ramekin (πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ). Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μέλι, την κρέμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 3-4΄ ακόμη, να σχηματίσουν χοντρές φουσκάλες. Ισομοιράζουμε τη μισή γέμιση-σος στα 4 φορμάκια και στη συνέχεια, με τη μισή ποσότητα μήλου, κάνουμε από μία στρώση φρούτου σε κάθε ένα. 

Συνεχίζουμε με τα μισά θρυμματισμένα μπισκότα κι επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα μήλα, 1 στρώση σε κάθε φορμάκι. Τελειώνουμε με μία στρώση από μπισκότα και περιχύνουμε κάθε φορμάκι με τη σος που έχει μείνει. 

 Βάζουμε τα φορμάκια σε σχάρα και πασπαλίζουμε με την ακατέργαστη ζάχαρη. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να σταθούν για 5΄ στα φορμάκια και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/atomikes-milopites/